Snart så...

Jag fortsätter tjata om mina fingervantar. Nu är den sista färdigstickad, nu ska "bara" alla trådar fästas. Förhoppningsvis blir jag klar med det tills i morgon, och då kommer en bild.

Sen är det väl bara att börja på nåt nytt, fast för tillfället är jag inte på minsta lilla stickhumör..

Ett urval

Här följer ett litet urval av det jag har stickat genom åren.

Note-to-self.

Svara inte när ett privat nummer ringer på en ledig dag.

Förvaring av stickade plagg

Om ni inte redan visste det så ska stickade plagg förvaras liggande.
Om de hänger på en galge "töjs" kläderna ut och blir fula, det kan bli fula märken efter galgen och plagget kan helt tappa formen.
Så lägg era stickade plagg i lådan istället för att hänga in dem i garderoben!

Lite om garner

När det kommer till garner finns det skilda åsikter om vilket garn som är "bäst".
Det beror helt på vad man ska göra, hur van man är att sticka, hur slitstarkt man vill plagget ska vara osv. Sen är det ju såklart en kostnadsfråga.

Mina favoritgarner är de som är 100% akryl (alltså syntet). Fördelar är att det är mjukt och skönt utan att stickas, det är billigt och finns i massor med balla färger. Dessutom är det ett av de lättaste garnerna att sticka med, enligt min åsikt. Nackdelar är att det är lite sämre kvalité än en del andra garner, det "noppar" sig liksom om plagget/halsduken/vantarna används mycket.

Jag har även stickat med 50/50 bomull/akryl. Det är lite svårare att sticka med, lite tyngre och lite svårare att få jämnt. Men det är lite bättre kvalité än 100% akryl.

100% bomull har jag bara stickat en liten axelvärmare i. Det tog ett tag att vänja sig, garnet är liksom "hårt" och har en tendens att fastna i sig självt så det är lite knepigt att få det jämnt.

Jag har även stickat en poncho i 100% mohair. Det är ett varmt och gosigt garn, man fryser definitivt inte om man har ett plagg i mohair på sig. Svårigheten med att sticka med mohairgarn är att det hakar fast i sig själv något fruktansvärt, med andra ord är det svårt att få jämnt. Men eftersom det är "luddigt" så syns det inte. Mohairgarn är dyrt och inget iaf inte jag impulsköper (något jag gör med akrylgarner).


Sen finns det en uppsjö av andra garner (ull, alpacka, angora med mera) men dem har jag inte stickat något med så jag kan inte uttala mig om dessa garner. Jag tycker att om man ska köpa så pass dyra garner så ska man verkligen veta vad man ska sticka med dem, det ska vara något man verkligen vill ha och man ska vara lite van att sticka. Inget man gör för att lära sig sticka med andra ord. Då är en halsduk bra.
Är du nybörjare rekommenderar jag ett akrylgarn, mina favoriter är bland annat Carolina, Plus, Baby, Queen, Tanja, Bambino, Robin. Ja, det finns massor med tillverkare och märken av akrylgarner. Är du helt grön rekommenderar jag ett garn passande stickor nr 4-4,5. Det tycker jag är "lagom".
Och sen när du stickar, försök att hålla garnet lika hårt hela tiden, det är "knepet" för att få en jämnare och finare stickning. Men det är svårt och en konst att få till bra.

Övning ger färdighet!

Jag tragglar på..

Jag har stickat lite på vanten under helgen. Nu har jag stickat så långt så att det "bara" är ringfinger, lillfinger och tummen kvar. Plus att fästa alla trådar. När det är klart lovar jag en bra bild! Sen ska jag sätta stickorna i något nytt. Exakt vad vet jag inte. Väntar iofs på garnleverans till en grej jag lovat göra till en liten gullunge, men annars får jag börja på nåt nytt tillsvidare. Ett par fingervantar kanske? I signalgult och skrikrosa?
Eller så stickar jag lite små tröjor/koftor (storlek minibebis). Sånt är alltid bra att ha på "lagret" att ge bort till en liten bebis. Rätt vad det är så får en kollega barn om inte annat. Mitt tidigare "lager" ekar rätt tomt just nu, så det behövs fyllas på med tröjor/koftor passande både kille och tjej och några neutrala om man ska ge bort i förväg.
Vilka ambitioner jag har! Tur att jag har semester snart. Eller ja, det är en månad kvar.
Vill ni ha en stickskola förresten? Ska jag lära er lägga upp maskor och sticka räta och aviga? Eller ska jag lära er göra flätor eller patentmaskor? Min önskan är er lag, eller nåt. Tell me!

Vantarna

Har inte så mycket nytt att förtälja angående mina fingervantar. Den ena är klar, jag har stickat "skaftet" på den andra och ett varv på mönstret. Är inte på stickhumör just nu så då går det trögare än vanligt med stickandet.

Jag återkommer med en bra bild när jag är klar med den här vanten också. Då blir det bild på båda vantarna såklart, så ha tålamod mina vänner!Just nu..

Just nu håller jag på med ett par fingervantar i "norskt" mönster, beskrivningen är även den på norska. Haha, vad har jag gett mig in på?!

Jag lägger upp bild när jag är klar, om inte tidigare.
Garnet jag använder är "Queen" i 100% akryl
1 nystan = 50 g = 130 m
Stickor 3,5-4 och 20-22 m = 10 cm
Maskintvätt 30 grader

Hej och välkommen till Sticksyster!

Nu har jag startat en blogg som till största delen kommer handla om ett av mina intressen; stickning och garner! 


Jag kommer lägga upp bilder på mina pågående projekt, tipsa om garner jag gillar med mera. Känner jag mig riktigt ambitiös kanske jag lägger upp en stickskola av något slag, men tiden får utvisa vad det blir av bloggen.


Välkommen!

RSS 2.0